söndag 3 maj 2015

Versailles

Dagens program var ett besök på Versailles slottet. Här är alltid mycket folk, oavsett dag på året. Det passerar i snitt 30 000 turister per dag! Och då e d stängt måndagar för städning och hyrningar av filminspelningar eller statsbjudningar. För att slippa köerna hade vi satsat på en guidad tur. 
Vilket blev en fullträff! 
Frankrikes 1600tal är känt som det stora århundrandet. Kännetecknas av överdådet vid Ludvid XIV slott i Versailles. Mot slutet av hans regering hade kostnaderna för hans dyra liv (och att landet oavbrutet legat i krig med grannländerna) lett till nergång för monarkin. Det är flera Ludvigar (XIII-XVI) som har satt sina spår i slottet.
År 1668 startade bygget av det störtsta slottet i Europa, med plats för 20 000 människor. 
Det nuvarande palatset växte som en rad byggnader runt det ursprungliga jaktslottet. 
Inne i slottet finns den ena efter den andra storslagna salen. Kungen och drottningen hade skilda flyglar (då deras giftemål var arrangerat). De fick 6 officiella barn men utöver det hade Ludvig XIV 16 andra barn (som oxå fick bo på slottet, tillika som deras mammor, med andra ord kungens älskarinnor). 
Rummena är utsmyckade med marmor, sten och träsniderier, väggmålningar, sammet, silver och förgyllda möbler. 
Kungens officiella sovrummet (där uppstigningscermonin ägdes rum).
Det sovrummet där han sist å slutligen dog (med 200 åskådare)
Det fanns ju sjukt mycket guld i detta slott! Denna tapet av guld innehöll 60kg. 
Drottningens sovrum var mera feminint och med en större säng efter som hon skulle inhysa kungen under barntillverkningen. Och födde hon barnen, inför 200 åskådare! Även Marie-Antoinette hann med att vara drottning här. Och hon var den drottning som bodde här då monarkin störtades.
Kungen jobbade 2h per dag, och då satt han vid detta arbetsbord. Såg inte alltför slitet ut ;)
Biblioteket
Här i rummet åt familjen middag, med åskådare på plats. Enda rummet med två armstolsfåtöljer (i övriga endast plats för kungen). Snygga servetter hade dom iaf.
Spegelsalen. Här hölls stora officiella cermonier. Rummet är 70m långt. Det finns ca 10 000 ljus här. 357 speglar. Och de skulle bytas ut efter 4timmar, inte för att de var nedbrunna utan för att kungen så ville. 
I detta rum signerades fredsfördraget 1919, som då avslutade första världskriget.
Det fanns oxå mindre rum för mindre fester, där d serverades gratis dryck och mat. Men kungen var så slug så i de rummen fanns ingen eldstad så då det var kallt så drack och åt folk mindre.
Det kan inte ha varit ett lätt liv han levde. Så gott som varje ögonblick av hans liv i slottet betraktades av 200 åskådare. Allt från stiga upp proceduren till toabesöken till middag, jaa i princip allt. 
Parken, som är ritad av Le Notre, besöktes varje dag. Barockstil med formbundna symmetriska mönster av gångar och lundar, häckar å blomsterrabatter, vattendammar och fontäner var det som gällde. På den stora konstgjorda kanalen längre ner i parken ordnades båtfester. 
Guiden hon får nog 10+ för engagemang. Hon gick på mer energi till tusen och gav en 1,5 timmars guidning där man nästan var mer intresserad att höra på henne än att se på slottet. 
Så bra var hon! Och det är så enormt mycket rum å fakta så vi konstaterade att för att få ut något av dethär besöket så var guidad tur det bästa vi kunde valt. 
Absolut värt ett besök! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar