fredag 30 september 2016

Foire aux Vins

Vårens och höstens vinförsäljningar är stora evenemang här! Nu är höstens utbud på gång. 
Det lassas in vinflaskor och lådor i matbutikerna på stooora utrymmen. Vinkatalogen på över 80 sidor kommer hem i postlådan i god tid så man ska hinna bekanta sig med utbudet, å se hur många/få flaskor d finns av vissa riktiga pärlor! Under försäljningen pratar sig sommeliererna varma om sina favoriter. Man får chansen att provsmaka. Folk e som tokiga då det handlas. Man kan hitta/hinna få fina viner till bra priser. Många gånger så säljer dom under denhär tiden två lådor till priset av en. Eller att man får andra lådan till halva priset. Med låda pratar jag inte om box utan om en låda på 6 flaskor. 
På våren säljs mest rose, vita och champange och på hösten mest röda och champagne. Folk bunkrar upp sina lager. Det är ju det som e d skojiga, tycker vi. Köp ett vin för 6euro här så betalar du hemma kring 15euro för samma flaska. Vinkulturen e så annorlunda här. Här e d helt okej att dricka ett vinglas till maten VARJE dag, tom på lunchen ;)

måndag 26 september 2016

Tolv veckor

Den magiska gränsen för att berätta brukar vara där vid tolv veckor... ;)
Fast nej, denna gång handlar inte tolv veckor om det, utan om att vi flyttar hem, hem som i HEM, om 12, fatta, tolv veckor. Då är vårt äventyr här förbi. 
Jag har svårt att smälta det, det vill inte riktigt gå in att nu har vi bott här i 3år å lite på, typ 162 veckor, typ kring 1130 dagar å nu e d bara slutspurten kvar!
Vad GLAD jag blir! 


söndag 25 september 2016

Fête de la Gastronomie

En sväng in till stan för att gå på Fete de la Gastronomie blev det idag.
Fete de la Gastronomie är ett årligen återkommande evenemang med en massa olika program. Allt från bondemarknad till shopping på marknad tillsammans med en riktig, modell känd, kökskock till köksworkshopar till smakprovningar. Allt ordnas inte på ett å samma ställe utan runtom i Paris. Egentligen ordnas evenmanget runtom i Frankrike. 
Vi besökte den internationella smakbyn som dom hade ställt upp längs med kanten till Seinefloden.
37 länder från 5 kontinenter hade ordnat med mat å dryck från sina hemländer. Det var en salig blandning av dofter, en del mer inbjudande än andra. ;)
Samtidigt som man fick köpa smakprover så passade länderna på att marknadsföra själva landet. Det var bland annat genom framträdanden, uppvisningar, utställningarnoch broschyrer. Jag måste säga att jag tyckte d var lite svagt att inget av de nordiska länderna var representerade. Den nordiska maten, kulturen och länderna överlag är väldigt omtyckta här i Paris/Frankrike. 


lördag 24 september 2016

Butte-aux-Cailles

Pangväder! Som tyvärr förutspås att bli den sista sommarvärmen innan hösten drar igång på allvar här. +26 å sol. 
Vi är ganska ofta till simhallen och då vill vara säkra på vad vi får så far vi till den som vi gillat bäst å som tur nog är relativt nära. Idag ville vi se om vi sku hitta någon annan, som skulle ha bra utebassänger. Här e d skillnad på simhallar med inne och utebassänger.
Den vi hittade råkade finnas i en stadsdel som för oss är relativt obekant, så vi tänkte att då får vi ju gå en sightseeing tur på samma gång. Känns som att vi börjar ha sett centralaste delarna av Pariscentrum så det är rätt så trevligt att söka sig lite längre bort.
Butte-aux-Cailles, som finns i 13 arresondimentet, är en stadsdel som nästan är som en liten by inne i storstaden. Kvarteret skrevs in i historieböckerna 1783 då den första bemannade ballongfärden tog mark här. På 1800 talet bodde det många fabrikarbetare här och det var ett av Pariskommunens sista fästen.
Vi gick en sväng i området. Ett stillsamt område och vissa gator var långa å folktomma medan andra var fyllda med cafeer och restauranger, efter varandra.
Vi var å kikade på ett antal hus som kallas Lilla Alsace, och som är ett av Paris första stadsplanerade bostadsområden. Man fick gå in på innergården å kika.
Mittemot fanns en gränd med typiska anglo-normandiska hus. Och väldigt typisk för denna stadsdel. 
De flesta gator vi gick på var lunga å man fick en känsla av gammalt, smala stenbelagda gator och gamla gatlyktor.
Simhallen fanns vid ett litet torg där det oxå fanns en fontän. Den får sitt vatten från en källa som finns på 580m djup och själva källan härstammar från 1860talet. Kvartersborna står å köar för att hämta vatten härifrån och de bärde iväg med flera vattenkanistrar per person.
Simhallen är från 1924 och finns i ett gammalt rött tegelhus. Från utsidan ser d litenut som ett litet övergett hus, men på insidan var d hur prydligt som helst ocj det fanns en inomhus- å två utomhusbassänger. Höghusena överlag i Paris e ju rätt så smala å tätt ihopbyggda å så var simhallen oxå, men utomhuspooler hade man fått intängt!  MEN ändå kändes det inte som att man var i storstaden då man satt på poolkanten på utsidan. Inte den mest idealiska simhallen för barnfamiljer men mysfaktorn hög sådär annars. Förstår nog alla soldyrkande parisare som hade samlats där! Å biligt oxå! 3euro! Det e inte många inträden man får för den summan här i stan inte. 

onsdag 21 september 2016

Onsdags eftermiddag

Onsdag betyder halvdag, fram till lunch, i skolan. Så på eftermiddagarna brukar jag å boysen försöka hitta på något extra, något annat än bara vara. Fara till någon av de bättre parkerna längre bort, gå på något evenemang, jobba i jobbarböckerna, göra längre cykelturer, träffa vännerna så barnen får leka, ha picknick i parken eller något liknande. För min egen del brukar jag vilja planera in något, annars e d så lätt att d inte blir något alls.
Sång, musik och böcker brukar vara en kanonträff med inga problem! 
Idag var vi till biblioteket och skulle se en 30min föreställning, men icke, det blev till ingenting så jag steg upp å gick därifrån. O som hade åldern att få sitta längst fram tokvägrade, F som hade restriktioner att tvunget måsta sitta i famnen ville absolut sitta på mattan... Sen var d myror i brallan och hela alltihopa var lite sådär. Det var inte bara mina gossar utan många av barnen tappade snabbt koncentrationen och jag vet inte hur många gånger dragarna hyschade barnen. Då jag konstatera att näpp,koncentrationen kommer inte infinna sig så gick vi. DET var länge sen sist, minns inte ens när. Men vädret var nog för fint för att sitta inomhus. Vi har nu efter några dagars regn å rusk igen fått strålande solsken å sommarvärme, så vi tog picknick i lekparken istället. 
Betydligt nöjdare barn! 
Gårdagens tiger som tycker "tåg å sångstund" på tisdagar är super kul!


måndag 19 september 2016

Föräldramöte

Måndag igen å besökarna har åkt hem. O å J börjar vara så stora så jag hoppas att de är tillräckligt gamla för att de minnen de får tillsammans är sådana som de kommer att minnas. 
Far i huset e på arbetsresa resten av veckan så det blir bara jag å killarna. 
Ikväll var det föräldramöte på skolan och tacksam över att ha vänner här som dels vill ställa upp å passa barnen å dels som man vågar låta vara ensamma med dem. Nytt för i år är att vi ÄNTLIGEN slipper den 2h långa dagsvilan! Vilket betyder att O e trött på kvällen å får sova 11-12 timmars nätter, som han behöver. Nu e d kvällskrångel bara dom kvällar som F sovit på dagen hos dagmamman.
Annat nytt från skolan är att nu när O flyttat upp en klass så får dom vara ute 2 gånger per skoldag. Förmiddag å eftermiddag, förutsatt att d bra väder då förståss ;)


söndag 18 september 2016

Återträff med gammal bekantskap

Nu har skridskosäsongen kommit igång! 
O nöjd över att han inte hade glömt bort sina skrinningskunskaper under sommaruppehållet.
Ibland kan man ju tänka sådär att ska d nu vara nödvändigt att barnen går på en massa kurser i det ena å det andra. Man kanske tänker att vi kan ju lära själva å fara å tex skrinna, simma eller något annan aktivitet, men sedan så helt plötsligt har det gått flera veckor å man har inte tagit sig tid att fara å göra det. Så på något sätt fast man ska kuska å vänta å sådär så känns det ändå bra för det blir ett regelbundet utövande som gör att barnen lär sig på ett annat sätt än då man gör det nu som då. Å bästa e ju då barnen själv e glada över att få fara iväg. Idag då jag såg nybörjarna (som var som O ifjol) så var det ju så kul att se då han gled omkring å for iväg å gjorde hopp å snurra å höll på. För nybörjarna var det jobbigt nog att krypa fram över isen :)
Så visst lönar det sig med regelbundenhet! 
På eftermiddagen var vi å hälsade på hon som tog hand om O då vi var på BB å F kom till världen. Det har gått något år (låter som vi sku ha bott här i evigheter ;)) sedan vi träffades, men vi har nu åkt av å an å hållit på med vårt å dom har fått tillökning i familjen å jobbat på andra håll, men det var roligt att träffas idag igen iaf. Å för B å A-S var det 15år sedan sist de hade träffats. Så det blev en catch up med vad som hänt under tiden. 

lördag 17 september 2016

Födelsedagskalas i förtid

På förmiddagen var det parkbesök som avslutades med en ponnyridtur för hela skaran. O var så stolt då han fick visa vilka alla saker som man kunde göra där å vilka djur som finns osv. Det är så viktigt för O att få visa J hans liv här, vad han brukar göra å vart vi brukar vara. 

Kusinerna brukar alltid missa varandras födelsedagskalas så nu när J snart fyller så ordnade vi ett pre-kalas så att oxå O å F kunde vara med å fira.

torsdag 15 september 2016

Kusintreon

Kusintreon är i farten igen!
O har så väntat på att kusin J ska komma. Vi har haft nedräkning å allt har känt som jäääättelänge men äntligen idag kom hon. Att hon hade sällskap av fammo å faffa var ett plus men det bästa var ändå att hon kom <3

söndag 11 september 2016

Musee Grevin - vaxmuseet

Märkligt väder då det är fint väder alla dagar utom söndagar. Andra söndagen i rad som d regnar. Söndagar brukar d ju oxå vara skrinning men det hade brunnit i proppskåpet så d var vatten i rinken istället för is. Så idag blev det museum- och simhallsbesök. 
Vaxmuseet är grundat 1882 och är Paris motsvarighet till Madame Tussauds i London. Simtidigt är det ett av Europas äldsta vaxkabinetter. Berömdheter från konstens, idrottens, gastronomins och politikens värld har dom utställda. Man hade även byggt upp en liten historialektion över händelser i Frankrikes och Paris historia.  Det finns ett 200 tal dockor men man är moderna och byter ut falnande stjärnor mot nya berömdheter. Totalt är dom uppr i ca 2000 dockor. Det fanns oxå en avdelning där de visar hur det går till att skapa en docka, å hmm, det var ju ingen enkel eller snabb process. Å en docka är det sammanlagda resultatet av flera personers verk. 
Det var många dockor som vi inte hade en aning om vem de var men det berodde främst på att vi ju inte är så insatta i franska celebrititeter. Dom som vi kände till så såg vi nog att det var dom. Vissa dockor kände vi väl att de som vi inte visste vem de var såg mer verkliga ut än dom som vi kände till. Från vissa vinklar hade dom fått till det riktit bra. Och överlag så såg dockorna verkliga ut även om vi inte alltid tyckte att d var på pricken lik orginalet. Men en del har varit där 10 tals år och dockan har inte åldrats i kapp med verkliga personen. 
President Barack Obama och President Francois Hollande
Queen Elisabeth
Andliga ledaren Mahatma Gandi
Påve Francois
Skådespelaren Gerard Depardieu
Författare Ernest Hemingway
Musiker Jimi Henrix 
Artisten Lady Gaga
Sångerskan Celine Dion med maken/låtskrivare Rene Angelil
Skådespelare George Cloony
Skådespelare Brad Pitt
Skådespelarska Angelina Jolie
Rallyförare Sebastien Loeb

Fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic


lördag 10 september 2016

Cykeltur till Maisons-Laffitte

Pangväder med temperatur kring +30 grader. Strålande sol och som tur för oss som for iväg på en lång cykeltur, 40km, så puuustade det liiite lite vind.
Vi for iväg längs med floden å for sedan iväg till kommunen/staden Maisons-Laffitte. Hästarnas stad.
Staden har gamla anor (varit ägd av många släkter och haft många namnbyten) och tros ha fått sina första hus där på 750-talet. Munkarna från Paris utvecklade området så att det blev ett stort centrum  för jordbruk.
Egen kyrka fick dom först på 1200 talet. 
Först på 1600 talet har slottet blivit byggt.
Under franska revolutionen belägrades staden av franska armen. På 1818 köpte Jacques Laffitte slottet och i början på 1880 så döptes staden om till sitt nuvarande namn. Han var en känd hästälskare och även om staden har hästtraditioner även längre bakåt så kom dom igång ordentligt med denna herre. Samma man lät även bygga en galoppbana och finansierade så att järnvägen från Paris till Rouen (en stad nordväst mot kusten) skulle gå igenom staden. Hästverksamheten utökades vartefter som ridsport intresset världen över växte. Hästverksamheten är den viktigaste näringsgrenen i staden. Bara kapplöpningsbanan har ca 800 hästar i träning. Här finns oxå en Jockeyskola (typ som ett högstadium å gymnasium). Utöver det finns det 7 stycken ridskolor och en hippodrom där det är tävlingar nästan varje helg. Hästfestival ordnas en gång per år. Då är det här en liten stad, ca. 22 000 invånare. Staden har så tät behästad att det går ridvägar genom staden och bilarna har väjningsplikt för dem.
Delar av slottet har gjorts om till ett galoppmuseum. Här finns bland annat bilder på kända galoppörer, gamla träningsscheman och sadlar och bett. Galoppbanan finns kvar ännu och den har världens längsta raksträcka på gräs, 2200m. Varje år ordnas lopp här. 
Då man cykla omkring här så kändes det inte som att man bara var 18km utanför Paris. Det kändes nog mera som ett samhälle ute på landet. 
Det som oxå var speciellt var att många hus var gjorda för hästfamiljer. Vissa hus hade stallet på gården fast det runtomkring var bostadsområde. Typ som att vi sku ha ett stall på gården, inget märkligt med det. Sen fanns det hus som var i två våningar, stallboxar på markplan å bostäder på andra våningen. Sen fanns det oxå bostadsområden som liksom garagebyggnderna oxå hade insatt stall någonstans på tomten. Det var verkligen hästnäraboende, ordagrannt! Även om jag inte är det minsta hästintresserad som så, så tyckte jag det här var riktigt finurligt! Då man cykla omkring här så fick man verkligen en känsl av hur det skulle varavatt bo där, med sina hästar. 

tisdag 6 september 2016

Mister Cool sjunger

Idag har jag å Mister Cool varit på sjung- å lekstund in till Svenska Kyrkan i Paris.
Varje höst så träffar man å lär känna nya människor. Nu i år så var vi rätt så många som hade barn i den åldern att det funka att fortsätta komma dit efter sommaruppehållet. F e en av de äldsta nu, eftersom de som fyllt/fyller 3år har börjat skolan. 
Jag märkte stor skillnad på då vi avsluta i våras å fortsatte nu tre månader senare. Nu går d bra att vara på dethär med F. Han har bättre tålamod att orka genom hela sångstunden å nu då han pratar, å plockar ihop meningar med fem, sex ord så tar han sig tid att lyssna vad som sjungs å härmar så gott han förstår å hinner med. 

söndag 4 september 2016

Simtag utan puffar

En adaptionshelg har denna helg varit! 
Så lite att göra som denna, har vi inte haft på hela sommaren, på gott å ont. Hemma finns d allltid saker som borde göras, här not so much av det. Så det har krävts lite engagemang för att få dagen att gå, med nå vettigt. Men tillika bra med en helg att varva ner, andas in å lite planerade den inkommande hösten.
Våra helgrutiner inkörda igen. Besök till matmarknaden för att hitta/köpa alla möjliga delikatesser. Pojkarna dom peka sig varma på frukt- och olivutbudet. :)
Idag har vi på begäran varit å sett så inte Eiffeltornet ramlat ihop ;) å nää, d stod kvar! 
Vi har oxå gjort en cykelrunda å varit till simhallen. I simhallen ville O testa att simma utan puffar å vi tänkte att nåjå okej. Med han skall man passa på då han själv vill, annars lönar d sig int att försöka. Men vi blev alla glatt överraskade då d visade sig att han tog sig flera metrar fram utan puffarna. Inte var det den bästa simställningen men huvudet hölls ovanför å han fatta att om han inte får rumpan upp så ska han dyka å sätta kroppen i rätt läge för att ha lättare att fortsätta simma. Han var så nöjd å stolt. Destu mindre glad var lillebror över att han inte fick ta bort sina kuddar. "Åsså" (som förövrigt varit sommarens slogan för F) försökte nämligen förklara att han nog kan simma utan simkuddar han oxå ;)
Helgen har innehållit det mesta av det som dom brukar. Nästa helg börjar skrinningen igen å d e vi in i rutinerna helt å hållet. D e på nå vis konstigt att rutinerna blir så olika från ställe till ställe, fast huvudpersonerna är de samma. Förutsättningarna e ju inte dom samma men ändå. Det blir nog en sak för oss att fundera på, vilka rutiner vill vi ha hemma sen. Hur får vi till det bästa av dom båda världarna.