Museumet är uppbyggt med att först presentera historia med bilder, text och föremål, och sen får man vara med då en chokladmästare gör chokladpraliner och sedan såklart tasting på det.
Första delen presenterar Mayafolkets å Aztekernas (900 år f.Kr- 1500 e.Kr.) relation till cacao/choklad. På den tiden fungerade kakaoböner som betalmedel å tex ett ägg=3 böna, en tomat =1 bönor, en hare = 10 bönor å en slav kunde vara värd upp till 100 bönor.
Deras recept på ckoklad var något helt annat än dagens choklad. Massor olika kryddor och choklad var en stark dryck med en bitter smak.
Den andra delen handlar om perioden då kakaon/chokalden kom till Europa (1500 talet). Man tror att Columbus var den första europeen att smaka (1502) på kakao men han gillade det inte å därför fick kako lite uppmärksamhet. 1527 började kakaon att importeras till Spanien och det var oxå då som sockret lades med. Det blev snabbt omtyckt bland rojaliteterna. Det spred sig sedan på 1600 talet till övriga kungahus i Europa. Orsaken till att det tog så länge var för att det var exportförbud på kakao. På mitten av 1700 talet började det finnas chokladhus. Enda till slutet på 1800 talet var choklad något som endast de nobla drack. Speciella koppar skulle det oxå vara.
Choklad var svårt att få tag på och i vissa skeden såldes den i kryddaffärer å i vissa i apotek. Som medicin :)
Enda fram till 1900 talets industrialisering gjordes choklad för hand. I samma veva började choklad oxå tillverkas i fast, ätbar form. Och från denna tidpunkt var choklad även något som alla hade tillgång till, inte bara dom rika.
Den tredje delen handlar om dagens choklad och tillverkningen av den. Chokladmästaren visar hur tillverkningen går till å vad man skall tänka på då man lagar egna praliner. Verkade inte alls svårt. På tastingen fick vi smaka på flera olika chokladsorter (vit, mjölk å mörk) från fler olika länder. Deras nyhet var choklad från Vietnam. Jag tyckte den var lite besk i smaken men annars helt ok.
På bilden syns (från vänster) vit choklad, mjölkchoklad å mörkchoklad. Det vitaste pulvret är socker! En riktigt bra bild för att visa mängden socker i de olika chokladerna.
Det är som bäst Fashion Week här i stan igen å därav mode temat med choklad.
Det finns många likheter mellan viner och choklad. Då man med viner pratar om röda, vita å rose så e d mörk, mjölk å vit som gäller med choklad. Sydamerika, Afrika och öarna kring Indonesien är de ställen som främst producerar kakao. Hälsoaspekten e oxå lite samma som vin, lite choklad var dag gör gott åt kroppen, håller blodtrycket i schakt. Det stod att choklad tom förebygger karies. Helt plötsligt kändes det okej att vara lite beroende av choklad :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar